imam i ja pa se ne falim...

Wednesday, April 27, 2011

Vijetnam IX: Zagađenje? Aha šta ima! ;-)


Jedna od prvih stvari koju primijetite u Vijetnamu jeste ogroman broj ljudi na ogromnom broju motora kako nose maske za lice. Prirodni zaključak jeste da to čine zbog zagađenja zraka, koje u gradovima poput Hanoia i Saigona vjerojatno jeste poprilično. Malo pažljivije zagledajući shvatite da nisu u pitanju samo maske preko usta, već ih većina nosi i rukavice (uglavnom vunene, u tropskoj klimi, oj majko!), duge rukave, šalove, kape nabijene preko ušiju, ili čak nekakve specijalno napravljene nindžaste maske, koje pokrivaju cijelu glavu i vrat izuzev očiju, a na očima zato nose ogromne sunčane cvike...

Nakon još par sati usputnog promatranja fascinantnog prometa (jedan od omiljenih hobija turista po Hanoiu), shvatite da su zapravo u 95% slučajeva nosioci maski žene. Hm?! Upitate tako neke od tih nosica zašto nose maske i svi vam bez izuzetka objasne na svom dražesnom engleskom da je to zbog 'poljutin', što će ti reći zagađenja. 

Nakon još par sati promatranja, ili preciznije nakon što padne mrak, shvatite u jednom momentu da zapravo odjednom NIKO ne nosi masku na licu!?! Šta bi? Zrak se iznenada očistio? Odete spavati, nadajući se da će kvalitet zraka ostati isti i u budućnosti, no ne lezi vraže, ujutro je zagađenost valjda opet strašno porasla jerbo su sve žene opet pokrivene od glave do pete. 
Odlučni da utvrdite da li je u međuvremenu došlo do izbivanja islamske revolucije u Vijetnamu, ili je fakat u pitanju ekologija, naposljetku dolazite do fascinantnog zaključka: zapravo žene pokrivaju svaki milimetar svoj kože tokom dana (tako da se minjaci nose samo po noći) da bi od sunca sačuvale što je bljeđi mogući ten! 




 O je! Daklem, bijeli čovjek je (opet) trijumfirao. Možda su francuzi i ameri izgubili ratove, ali su opet nekako uspjeli da uvjere Vijetnamce da jedino zbog bljedunjave kože vrijedi živjeti i da ista zavređuje i vunene rukavice na +40C ako treba... šta ti je reći, možda bi mogli prodati fol irancima koji muku muče da svoje žene natjeraju da se pokrivaju. Samo im prodajte modni fol i same će se dobrovoljno pokriti glupsoni!!! (doduše samo po danu, ali i to je dobar početak).