imam i ja pa se ne falim...

Wednesday, April 27, 2011

Vijetnam VI: Hue


Hue se reklamira kao nekakav imperijalni grad, sjedište dinastije Nghuyen, ili nešto u tom folu. Mada svi očekuju nekakvu grdnu starinu (ipak je ovo Azija), citadela koja je predstavljala sjedište cara zapravo potiče iz 19. vijeka, kada je ova dinastija zasjela na tron, osnovala grad, i kada je Vietnam već uveliko padao pod francuski kulturni i politički uticaj, što se vidi i po arhitekturi utvrđenja. Imperijalni dvor unutar citadele je predstavljao lokalnu verziju zabranjenog grada u Beijingu, ne pretjerano impresivnu, ali zasigurno dovoljno carsko kičastu...
Ulaz u Citadelu i papak u mečki, da ga svi vide...
Carski tron.... sve rekonstruirano, of kors...
Šta god da je bio, više nije, budući da je grad sravnjen sa zemljom u borbama 1947. (kada su vijetnamci iz njega tjerali francuze), odnosno 1968. za vrijeme Tet ofanzive kada su amerikanci iz njega 25 dana tjerali Viet Kong gerilce. Lokalna zvanična historija naravno naglašava ovo drugo razvaljivanje. Prije povlačenja Viet Kong je masakrirao nekih 3000 lokalnih stanovnika, odnosno sve koji su na bilo koji način surađivali sa vladom Južnog Vijetnama kojoj je Hue pripadao (u principu sve obrazovane ljude – administraciju, učitelje, oficire, policajce). Ove masakre lokalna historija nekim čudom također previđa spomenuti. 

Ukratko, kao i većina tih dvoraca i vještačkih glavnih gradova koji su nastali jer se car htio izolirati od svijeta, poprilično sumorno i otužno mjesto. Nekad čovjek baš ne zavidi tim carevima. 
Pogled iz unutrašnjosti na ulaznu kapiju... tamo negdje iza kapije nazire se papak s mečkom...
Da ne bude zabune da smo u (još) uvijek komunističkoj zemlji, nasuprot citadele arhitektura je tipično... hm, kako je nazvati, istočno berlinska? čehoslovačka? tuzlanska??